U okviru projekta “Nova znanja za nove poslove u turizmu u VSŽ“, aktivno se radi na razvoju programa obrazovanja u turizmu. Obavljena je analiza ciljne skupine i istraživanje tržišta rada o potrebama za obrazovanjem u turizmu na području VSŽ. Istraživanje je donijelo 3 nova programa obrazovanja koja će se razvijati kroz projekt; Animator za aktivni turizam; Animator za kulturni turizam I Voditelj prodaje i marketinga u turizmu. Angažirani su stručnjaci za razvoj programa, te će se zajedno sa zaposlenicima partnera na projektu kroz 10 sastanaka radne skupine raditi na razvoju navedenih programa.

S obzirom na bogato kulturno naslijeđe u VSŽ, velik broj povijesnih lokaliteta, kulturne baštine, kulturnih institucija kao i kulturnih manifestacija, kulturni turizam prepoznat je kao nositelj razvoja turizma u VSŽ.

Potrebno je razviti specijalizirane vodiče za kulturne ture u VSŽ-u, koji imaju predznanje o povijesti VSŽ područja, imaju komunikacijske sposobnosti i sposobni su ispričati priču posjetiteljima o kulturnim znamenitostima i vrijednostima u VSŽ-u.

Radi se o projektu čiji nositelj je Tehničko učilište Vinkovci, a sufinanciran je 100% iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Partneri projekta su:

  • Učilište Studium – ustanova za obrazovanje odraslih,Vukovar
  • Polet d.o.o. za cestovni prijevoz putnika i prateće djelatnosti u prometu , Vinkovci.

Trajanje projekta je 20 mjeseci (23.04.2019. – 23.12.2021.), iznos odobrenih sredstava iznosi 997.744,84 kn, a područje provedbe projekta je Vukovarsko-srijemska županija.

Ciljane skupine projekta su dugotrajno nezaposlene osobe:

  • mladi do 25 godina
  • stariji od 54 godine

Kroz projekt će se razviti novi, inovativni programi obrazovanja u turizmu, u skladu s definiranim potrebama nezaposlenih te potrebama turističkog sektora u VSŽ. Cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti nezaposlenih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji kroz pripremu i provedbu inovativnih inicijativa za zapošljavanje u sektoru turizma.