Zahvaljujući Europskim projektima Slavonci su dobili priliku svoja znanja besplatnim edukacijama proširiti na područje turističkog sektora te tako umjesto odlaska na sezonu, probati osigurati svoj ostanak kod kuće i svojim novostečenim obrazovanjem pridonijeti potencijalnom razvoju turizma. Budući da Slavonija osim velikih turističkih kapaciteta nudi bezbroj mogućnosti razvoja u turizmu što je u sklopu projekta “Nova znanja za nove poslove u turizmu u VSŽ” prepoznalo i Tehničko učilište Vinkovci koje je u suradnji sa partnerima Učilištem Studium i Polet d.o.o. najugroženijim dobnim skupinama na tržištu rada omogućilo obrazovanje u sektoru turizma i olakšalo zapošljivost i konkurentost na tržištu rada.

Kroz ovaj projekt nezaposlene osobe dobile su mogućnost obrazovati se za programe Turističkog animatora u aktivnom turizmu, Voditelja prodaje i marketinga u turizmu i Pratitelja u kulturnom turizmu, a uz snažnu komponentu praktičnog rada sudionici su dobili uvid u način na koji mogu iskoristiti svoje znanje te primijeniti nove vještine. Također praktično iskustvo će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada i potaknuti njihovu zapošljivost.

Tako su polaznici pod vodstvom stručnih mentora praktične nastave posjetili Turistički ured grada Vinkovaca gdje su imali priliku upoznati se s načinom rada ureda, zatim obišli znamenitosti najstarijeg grada u Europi, Vukovar, Vučedol, Ilok te na taj način stekli iskustvo koje će moći primijeniti i u budućnosti.

“Predavanja su mi bila jako zanimljiva, korisna, puna interakcije predavača I polaznika. Moram zaista pohvaliti predavače koji su nam iz vlastitih iskustava pokušali prenijeti svoje znanje i trudili se ukazati na ono što je bitno za dobru turističku ponudu I promociju turizma. Kao budući voditelj prodaje i marketinga u turizmu, smatram kako će mi ova edukacija itekako koristiti u budućnosti jer vidim koliko naša županija ima potencijala za razvoj turizma, te kako je malim sredinama koja su bogata kulturom I tradicijom potrebno napraviti dobru priču I promociju kako bi se privukle različite socio-ekonomske skupine” – naglasila je Kristina Mrvičin, polaznica programa za Voditelja prodaje i marketinga u turizmu