Iako se turizam u VSŽ  razvija sporije nego u ostatku Hrvatske, a poslodavci već godinama upozoravaju na nedostatak radnika u turizmu, zbog svojih velikih turističkih kapaciteta sve veći značaj pridaje se turističkom sektoru u ovim krajevima. U turizmu Slavonce se posljednjih godina najčešće spominje  u kontekstu radne snage vezane za sezonske poslove na obali. Kroz Europske projekte Slavonci su dobili priliku svoja znanja besplatnim edukacijama proširiti  na području turističkog sektora te tako možda osigurati svoj ostanak kod kuće i svojim novostečenim obrazovanjem pridonijeti potencijalnom razvoju turizma. Budući da Slavonija nudi bezbroj mogućnosti razvoja u turizmu Tehničko učilište Vinkovci u sklopu projekta “Nova znanja za nove poslove u turizmu u VSŽ” odlučilo je dati svoj doprinos  te najugroženijim dobnim skupinama na tržištu rada omogućiti  obrazovanja u sektoru turizma i na taj način im olakšati zapošljivost i konkurentost na tržištu rada.

Ovim projektom omogućit će integracija nezaposlenih osoba u društveni život  zajednice kroz  stjecanje novih vještina, poboljšanje znanja i poticanje aktivnog uključivanja na tržište rada kroz razvoj tri programa obrazovanja u skladu s definiranim potrebama nezaposlenih  i potrebama turističkog sektora VSŽ koji će se provoditi u dva grada, Vinkovcima i Vukovaru. Prema  preliminarnom istraživanju u Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji potreba za kadrovima u području animacije  u aktivnom turizmu, interpretiranja lokaliteta  VSŽ, razvijanja novih turističkih aranžmana. Tehničko učilište Vinkovci u suradnji sa Učilištem Studium i Poletom d.o.o  kroz 20 mjeseci trajanja projekta omogućit će obrazovanje i dodatno osposobljavanje za 40 nezaposlenih osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine. Vrijednost projekta je 997.774.84 kn, a kroz ovaj projekt nezaposlene osobe imaju mogućnost obrazovati se za programe Turističkog animatora u aktivnom turizmu Voditelja prodaje i marketinga u turizmu i Pratitelja u kulturnom turizmu, a  uz snažnu komponentu  praktičnog rada sudionici će dobiti uvid u način  na koji mogu iskoristiti svoje znanje te primjeniti  nove vještine.

Zapošljavanje nezaposlenih osoba, osobito onih s nedostatkom radnog iskustva koji zbog  suočavaju sa diskriminacijom na tržištu  rada, predstavlja velik napredak i poboljšanje kvalitete života. Svi zainteresirani nezaposleni, mlađi od 25 godina ili stariji od 54 godine još uvijek se mogu prijaviti na edukacije pozivom na broj telefona 091 356 00 00, ispunjavanjem prijavnog obrasca ili na mail projekt.novaznanja@gmail.com.